29.05.2024.

Kako prehrana utječe na vaše mentalno zdravlje

null

Mentalno zdravlje i prehrana su neraskidivo povezani. Saznajte kako odabir pravih namirnica može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje i cjelokupno mentalno blagostanje.

Kako prehrana utječe na vaše mentalno zdravlje

Dijelom zbog velikih promjena u vrsti i načinima rada, a dijelom i zbog općenito užurbanog tempa današnjice, mentalno zdravlje postaje sve važnija tema. Svakodnevno smo suočeni s pojačanim stresom i brojnim izazovima koji mogu značajno utjecati na našu psihološku dobrobit.

Jedan od ključnih faktora za održavanje mentalnog zdravlja, koji se često zanemaruje, je pravilna prehrana. Prehrana može igrati izuzetno bitnu ulogu u postizanju i održavanju mentalne ravnoteže, pogotovo kad se radi o osiguravanju potrebnih nutrijenata za optimalno funkcioniranje našeg tijela i uma.

Važnost mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje odnosi se na naše emocionalno, psihološko i socijalno stanje, a ključno je za svakodnevno funkcioniranje, donošenje odluka i izgradnju odnosa. Često nismo svjesni koliko fizički disbalans može utjecati na našu psihičku dobrobit.

Kada govorimo o mentalnom zdravlju, važno je naglasiti da ono nije samo odsutnost mentalnih bolesti, već se odnosi i na stanje dobrobiti u kojem možemo ostvariti svoje potencijale, nositi se sa stresom, raditi produktivno i doprinositi svojoj zajednici. Kao što ističe mr. sc. Petra Sliško, često zanemarujemo važnost mentalnog zdravlja – a naša psihička dobrobit ima ključnu ulogu u našoj profesionalnoj i osobnoj svakodnevici.

Pravilna prehrana je najvažniji kod osiguravanja resursa potrebnih za održavanje ravnoteže cijelog organizma. Prehrana bogata potrebnim nutrijentima podržava zdravlje živčanog sustava, smanjuje rizik od upala i pomaže u sintezi neurotransmitera – a oni su ključni za dobro raspoloženje i mentalno zdravlje. Upravo zato je važno razumjeti povezanost između onoga što jedemo i kako se osjećamo te uložiti trud u uravnoteženu i zdravu prehranu.

Uloga crijeva u mentalnom zdravlju

Naša crijeva imaju važnu ulogu u proizvodnji hormona sreće kao što su serotonin, dopamin i GABA. Oko 90% serotonina sintetizira se upravo u crijevima; osim serotonina, crijeva su izvor i drugih neurotransmitera bitnih za naše raspoloženje i psihičko stanje.

Za pravilnu sintezu neurotransmitera važne su namirnice bogate vitaminima B6 i C, cinkom i bakrom. Proteini su također važni jer su izvori aminokiselina triptofana i tirozina, koji su potrebni za proizvodnju neurotransmitera poput serotonina i dopamina.

Mr. sc. Petra Sliško kaže da "Postoji dio crijevnog mikrobioma sastavljenog od bakterija koje pomoću specifičnih signalnih puteva utječu na rad mozga. Ukratko, emocionalno stanje i misli mogu biti rezultat ovih mikroorganizama koji obitavaju u probavnom sustavu, stoga je održavanje ravnoteže u crijevnom mikrobiomu ključno za prevenciju različitih bolesti, uključujući i mentalne poremećaje."

Nutritivni deficiti, hormonalni disbalansi, upale, autoimune bolesti i neravnoteža crijevnog mikrobioma često su povezani s razvojem mentalnih stanja i bolesti. Inzulinska rezistencija, dijabetes tipa I i II te autoimune bolesti poput Hashimotovog tireoiditisa mogu značajno utjecati na naše mentalno zdravlje.

"Jedan od uzročnika brojnih metaboličkih stanja, uključujući i mentalne bolesti, su i visoke razine homocisteina, na što možemo utjecati adekvatnim unosom vitamina B2, B6, B12, folata, magnezija, kolina, betaina i kompletnih proteina," naglašava mr. sc. Petra Sliško.

Pravilna prehrana i mentalno zdravlje

Nutrijenti kao što su probiotici, vitamini B skupine, omega-3 masne kiseline, antioksidansi te proteini igraju ključnu ulogu u pravilnoj funkciji mozga i ravnoteži cjelokupnog organizma.

"Jedan od ključnih uzroka bolesti u živčanom sustavu je oksidativni stres koji nastaje djelovanjem štetnih radikala, a antioksidansi su prva linija obrane protiv tog uzročnika," ističe mr. sc. Petra Sliško. Hrana bogata antioksidansima prepoznaje se po svojoj boji – bijelo, crveno, ljubičasto, zeleno, narančasto i žuto voće i povrće su puni antioksidansima i trebali bi se svakodnevno naći na vašem tanjuru.

Osim antioksidanata, omega-3 masne kiseline također povoljno utječu na zdravlje živčanog sustava i smanjuju upale koje se često nalaze u pozadini mentalnih bolesti. Protuupalno djelovanje imaju i zeleni čaj, voće i povrće, kurkuma, đumbir, maslinovo ulje i cjelovite žitarice, dok procesirana hrana s visokim udjelom rafiniranog šećera i masti ima suprotno djelovanje.

Stručno savjetovanje i personalizirani pristup

Iako je svakom organizmu za pravilno funkcioniranje neophodan unos zdravih namirnica i nutrijenata, nisu svačije potrebe iste. Stručno savjetovanje o prehrani pomaže pri otkrivanju problema te povezivanju prehrane i mentalnog zdravlja.

Kvalificirani nutricionisti mogu izraditi individualizirane planove prehrane i smjernice koje su prilagođene specifičnim potrebama svakog pojedinca. "Prehrana u službi mentalnog zdravlja zapravo uvelike poštuje načela mediteranske prehrane, međutim, djelovanje na same okidače za mentalne bolesti zna biti kompleksno i često uključuje drugačiji, individualni pristup. Zbog toga je uloga stručnog nutricionista nezamjenjiva u prevenciji, ali i terapiji mentalnih stanja i bolesti," ističe mr. sc. Petra Sliško.

Croatia Poliklinika nudi širok raspon nutricionističkih usluga: nutricionističko savjetovanje, plan prehrane, smjernice, kontrolne konzultacije i mjesečnu podršku. Stručni tim poliklinike pruža usluge namijenjene svim skupinama pacijenata – od onih koji žele poboljšati fizičko stanje, do vegana i vegetarijanaca koji žele nadomjestiti određene namirnice i izbjeći nutritivni deficit, kao i osoba kojima prehrana i nutritivni disbalans negativno utječu na mentalno zdravlje.

Zaključak

Pravilna prehrana, osim održavanja ravnoteže cijelog organizma, podržava zdravlje živčanog sustava. Nutrijenti, antioksidansi i proteini presudni su za pravilnu funkciju mozga i ravnotežu cjelokupnog organizma.

Croatia poliklinika nudi širok raspon nutricionističkih usluga i personaliziranih planova prehrane prilagođenih specifičnim potrebama svakog pojedinca. Stručne nutricionističke usluge potražite na našim lokacijama u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Puli, Koprivnici, Osijeku, Zadru i Varaždinu.