10.04.2024.

Revolucija u dijagnostici – 3T MR tehnologija u Croatia poliklinikama

null

S uvođenjem na 3T MR uređaja postavljamo nove standarde u zdravstvenoj skrbi, obećavajući bolju, bržu i precizniju dijagnostiku za sve svoje pacijente. Ova tehnologija mijenja dostignuća u dijagnostici i liječenju, pružajući našim pacijentima izuzetno poboljšanu kvalitetu slike, brže vrijeme skeniranja i znatno veće mogućnosti za rano otkrivanje i tretman cijelog raspona medicinskih stanja.

Revolucija u dijagnostici – 3T MR tehnologija u Croatia poliklinikama

Uređaji za magnetsku rezonancu jačine 3 Tesla (3T) su visoko sofisticirani medicinski uređaji koji se koriste za dobivanje izuzetno detaljnih slika unutrašnjosti tijela. Magnetska rezonanca koristi snažno magnetsko polje, radijske valove i računalnu tehnologiju za generiranje detaljnih slika organa, mekih tkiva, kostiju i praktički svih drugih unutarnjih struktura tijela, bez potrebe za ionizirajućim zračenjem (kao što je to slučaj s rendgenskim ili CT snimanjem).

Croatia Poliklinika opremljena je s dva 3T MR uređaja, u Zagrebu i u Osijeku.

Ključne funkcionalnosti 3T MR uređaja

Jačina magnetskog polja uređaja za MR mjeri se u Teslama (T), a standardne jačine su obično 1.5T ili 3T. 3T uređaji pružaju jače magnetsko polje, što omogućuje bolju rezoluciju, odnosno oštrije i detaljnije slike.

Ovo može biti posebno korisno za otkrivanje i dijagnosticiranje raznih stanja, uključujući bolesti mozga, spinalne lezije, tumore, kao i detaljne preglede zglobova i unutarnjih organa.

Ključne funkcionalnosti i prednosti 3T uređaja su:

  • Visoka rezolucija slike: Jače magnetsko polje omogućuje bolju definiciju slike, što pomaže u otkrivanju i detaljnom pregledu fino strukturiranih tkiva i patoloških promjena koje možda ne bi bile vidljive na uređajima niže jačine.
  • Brže skeniranje: Zbog veće snage, 3T MR može proizvesti slike brže nego uređaji niže snage, što smanjuje vrijeme potrebno za skeniranje i povećava udobnost pacijenata.
  • Funkcionalni MR (fMRI): 3T MR se često koristi za funkcionalnu MR, tehniku koja mjeri male promjene u protoku krvi i može mapirati aktivnost mozga, što je posebno korisno u neurološkim i psihijatrijskim istraživanjima.
  • Spektroskopija magnetskom rezonancom: Ova tehnika, koja se koristi za analizu kemijskog sastava tkiva, također koristi prednosti visokog magnetskog polja 3T MR za pružanje detaljnijih informacija.
  • Difuzijska tenzorska snimka (DTI): DTI je napredna forma difuzijske MR tehnike koja omogućava mapiranje i vizualizaciju putova bijele tvari u mozgu, što je korisno u dijagnosticiranju stanja kao što su moždani udar, tumorske infiltracije i degenerativne bolesti mozga.

Prednosti 3T MR uređaja u odnosu na uređaje manje jačine

3T MR se ističe zbog svoje sposobnosti da prikuplja više signala iz tkiva zahvaljujući upotrebi 64 kanala, što je posebno korisno u dijagnostici bolesti mozga i mišićno-koštanog sustava. Ova tehnologija omogućava brže prikupljanje podataka i stvaranje slika visoke rezolucije, što je ključno za dijagnozu, tretman i praćenje različitih bolesti.

3T MR skeneri pružaju bolju kvalitetu slike u usporedbi s 1.5T skenerima zahvaljujući dvostruko većoj jačini magnetskog polja. U praksi to znači da 3T uređaj može postići višu prostornu rezoluciju, omogućavajući bolju osjetljivost za male lezije.

Zbog veće brzine snimanja pacijenti provode manje vremena unutar skenera, što čini pregled ugodnijim. Skraćeno vrijeme snimanja također smanjuje mogućnost pokreta pacijenta tijekom snimanja, što bi moglo dovesti do zamagljenih slika i potrebe za ponovljenim snimanjima

Važno je napomenuti da, iako 3T MR pruža brojne prednosti, sigurnost je ključna – posebno kod pacijenata s medicinskim implantatima. Većina medicinskih implantata može se sigurno skenirati s 3T sistemima, ali neki implantati su sigurni samo do 1.5T ili uopće nisu sigurni za skeniranje.

Također, pacijenti s tetovažama, trajnom šminkom i ugrađenim metalima ili medicinskim uređajima kao što su pejsmejkeri trebaju obavijestiti centar i osoblje prije MR snimanja zbog mogućih interakcija s magnetskim poljem.

Zaključak

Uvođenje 3T MR uređaja u Croatia Polikliniku predstavlja značajan napredak u pružanju medicinskih usluga i dijagnostike. Uz 3T MRI tehnologiju omogućit ćemo svojim pacijentima vrhunsku dijagnostičku preciznost.

Uz naprednu dijagnostiku za širok spektar stanja – od bolesti mozga i neuroloških poremećaja do detaljnih pregleda mišićno-koštanog sustava – našim pacijentima možemo osigurati i manje vremena provedenog unutar uređaja, što znači manji rizik od nelagode i anksioznosti povezanih s postupkom – posebno važno za pacijente koji pate od klaustrofobije

Ovo poboljšati kvalitetu liječenja u Croatia Poliklinici i osigurati da pacijenti primaju najnapredniju skrb dostupnu u području medicinske dijagnostike. Implementacija 3T MR uređaja je investicija u budućnost zdravstvene skrbi koja stavlja Croatia Polikliniku na čelo medicinske inovacije i pacijentske skrbi u regiji.